To najchętniej wybierana do dań na zimno ryba. Jej delikatne mięso świetnie komponuje się z białym serkiem, szczypiorkiem, ale też sałatą czy tostami. Oferujemy pierwszej jakości wędzonego na zimno drzewem bukowym. Możliwość kupna całego płata lub w kawałkach po około 0,5 kg pakowane hermetycznie.
Cena: 135 zł/kg
Właściwości odżywcze łososia wędzonego na zimno
Łosoś należy do gatunku tłustych ryb morskich. Charakteryzuje się różowo-pomarańczowym kolorem oraz wysokimi wartościami odżywczymi. Stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka oraz zawiera egzogenne aminokwasy: leucynę, izoleucynę, walinę, lizynę.
Łosoś wędzony na zimno stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3. Są one niezwykle cenne dla organizmu. Normalizują ciśnienie krwi i mają działanie przeciwzakrzepowe. Hamują rozwój chorób serca oraz zmniejszają tempo rozwoju cukrzycy typu drugiego. Kwasy omega-3, zawarte w łososiu, mają także działanie przeciwnowotworowe i wzmacniają układ odpornościowy.
Nie należy rezygnować ze spożywania tej ryby poza sezonem, kiedy dostępny jest świeży łosoś. Przez cały rok jest dostępna wędzona polędwica z łososia. Pozwala ona na wykorzystanie jej w wielu daniach, zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Łosoś wędzony na zimno
Wędzenie łososia na zimno to proces czasochłonny i skomplikowany. Odbywa się w temperaturze nieprzekraczającej 20 stopni Celsjusza oraz przy bardzo dużym poziomie wilgotności powietrza. Wędzenie trwa co najmniej 12 godzin. Przed rozpoczęciem całego procesu łosoś powinien być odpowiednio przygotowany. W tym celu należy użyć soli i pozostawić rybę na dobę w lodówce. Po upływie 24 godzin nadaje się ona do spożycia. Przyrządzona w ten sposób ma znacznie dłuższą datę przydatności, do spożycia w porównaniu do tych przygotowanych na gorąco. Łosoś wędzony na zimno może być przechowywany w lodówce nawet przez dwa tygodnie. Dzięki tej metodzie wędzenia nie znikają również kwasy omega-3.
Niezwykły smak i bogactwo cennych składników w łososiu wędzonym na zimno sprawia, że jest to ryba często kupowana. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub różnego rodzaju sałatek. Może stanowić cenny składnik codziennego menu. Zawarte w mięsie ryby bioaktywne peptydy mają korzystny wpływ na produkcję kolagenu. Z tego powodu spożywanie łososia wędzonego zalecane jest osobom cierpiącym na stany zapalne stawów lub artretyzm. Kolagen wpływa także na wygląd skóry, dzięki czemu staje się ona jędrna i elastyczna.
Wybierając łososia wędzonego na zimno, otrzymujesz rybę o niepowtarzalnym smaku. Tak przygotowany łosoś stanowi idealne uzupełnienie zbilansowanej diety. Zapraszamy do skorzystania z oferty naszego sklepu w Gdańsku.