We Francji - moules, Hiszpanii - mejillones, Holandii - mosselen, w Polsce – mule, czyli niewielkie, podłużne małże o bardzo delikatnym smaku. Możemy z nich przyrządzić pełnowartościowy i wykwintny posiłek, który zadowoli nawet najbardziej wysublimowane gusta. Małże spożywane są od wieków w wielu regionach świata, w tym również we Włoszech. Dawniej było to pospolite danie rybaków, obecnie traktowane jest jako kulinarny rarytas. Specjalistami w ich przyrządzaniu są mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego, a także Australii, Indochin i Japonii. Bogactwo tych skorupiaków znajdziemy również w chłodnych wodach u brzegów Belgii, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Do Polski zwyczaj jedzenia małż trafił stosunkowo niedawno, ale te skorupiaki również u nas stają się coraz bardziej popularne. Można jednak je dostać jedynie w dobrze zaopatrzonych supermarketach lub bezpośrednio od dostawców, głównie mrożone lub w konserwach.
Cena 40 zł/kg