Polędwica z łososia atlantyckiego
Łosoś jest zdrową morską rybą, którą można przygotować w różnych postaciach. Króluje na polskich stołach, ponieważ jest ceniony ze względu na walory smakowe i zdrowotne. Polędwica z łososia atlantyckiego, dziko żyjącego w okolicach Islandii, to najsmaczniejszy kawałek tej ryby. Wycinana jest z jej grzbietowej części. To najbardziej mięsisty i najdelikatniejszy fragment całego łososia. Pozbawiony jest skóry. Poddawany procesowi wędzenia na zimno nie traci swoich walorów smakowych i odżywczych.
Wędzenie polędwicy z łososia na zimno to proces długotrwały, który trwa minimum 12 godzin, a temperatura nie może być wyższa niż 25 stopni Celsjusza. Dzięki zapewnieniu swobodnego przepływu powietrza między wędzarnią i otoczeniem otrzymujemy odpowiednią konsystencję obłoku. Cały proces rozpoczyna się od osuszania ryby, które odbywa się przy otwartym wlocie wędzarni. Następnie rozpoczyna się wędzenie zasadnicze. Przed rozpoczęciem całego procesu polędwica z łososia atlantyckiego musi być odpowiednio przygotowana, czyli posolona i pozostawiona w lodówce na kolejną dobę. Po osuszeniu ryby można przystąpić do jej wędzenia na zimno.
Polędwica z łososia jest przede wszystkim bogatym źródłem łatwo przyswajanego dla organizmu białka. Charakteryzuje się dużą zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, przy jednoczesnym zachowaniu niewielkich ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. To ryba bogata w witaminy i minerały. Spożywanie łososia może wspomagać walkę z infekcjami.
Polędwica wędzona z łososia zalecana jest w diecie histaminowej oraz dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Ryba, ze względu na wysoką zawartość białka, pozwala skutecznie kontrolować apetyt oraz przyspiesza metabolizm, niwelując jednocześnie uczucie głodu.
Polędwica z łososia o niepowtarzalnym smaku
Polędwica z łososia jest łagodna w smaku, a jej rozpływająca się konsystencja sprawia, że nie można przejść obok niej, nie kosztując kawałka tej ryby wędzonej. Jest idealną propozycją na kanapki, do sałatki lub do innych dań. Mięso ma kolor łososiowo-pomarańczowy oraz jest bardzo delikatne. Podczas wykwintnej kolacji zachwyci nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem.
Wędzenie polędwicy z łososia to technika utrwalenia żywności. Wymaga długiego czasu, odpowiednio dobranej temperatury oraz unikalnej kompozycji przypraw i drewna. Duże znaczenie ma rodzaj dymu, w jakim ryba jest wędzona. Subtelne aromaty olejków drzewnych, które uwalniają się podczas procesu powolnego spalania, wyraziście wzbogacą smak mięsa. Pyszną polędwicę z łososia znajdziesz w naszym sklepie w Gdańsku.
Polędwica z łososia wędzona na zimno
Skład:
- Łosoś atlantycki,
- sól.
Wartość energetyczna - 760 KJ / 182 kcal
Tłuszcz- 10,8g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone- 1g
Węglowodany- 4g
W tym cukry- 0g
Białko- 21g
Sól- 3,5g
Cena: 170 zł/kg